top of page

ESTATUTS

Els estatuts d'una cooperativa són un conjunt de normes i regulacions que guien el funcionament de l'organització. Aquí tens una descripció general del que podrien incloure els estatuts d'una cooperativa:

Nom i adreça:

  • Correct Yourself. Carrer Nou, 15, 07630 Campos, Illes Balears.

Objectius i finalitats: S'especifica l'objectiu principal de la cooperativa, com ara oferir productes o serveis als seus socis o al mercat en general. 

  • El perquè de la nostra companyia té un clar objectiu, i aquest és la salut pública, sempre acompanyada de l’oci i l’entreteniment. El servei es centra en millorar les capacitats físiques, prioritzant la tècnica i les accions esportives ben executades. Una altra avantatge és que no necessites ajuda d’una tercera persona per a realitzar les correccions pertinents i els exercicis per a la seva millora.  

Societat de persones: Es detalla que la cooperativa és una entitat formada per persones que col·laboren en igualtat de condicions per assolir els seus objectius.

  • La solidaritat i el companyerisme són pilars essencials dins la nostra empresa. Per això la coopera es la forma jurídica que més s’adapta a nosaltres, repartint els deures i drets de manera equitativa entre tots els socis. 

Tipus de cooperativa: S'especifica el tipus de cooperativa, com ara de consum, de treball, d'habitatge, agrícola, etc.

Hi ha diversos tipus de cooperatives, cadascuna amb finalitats i característiques específiques:

  • Cooperatives de treball: En aquest cas, els treballadors s'organitzen per crear i gestionar una empresa en la qual tots tenen igualtat de drets i responsabilitats.

Socis: S'estableixen les condicions per a l'admissió de socis, els drets i deures associats a la seva pertinença a la cooperativa, així com la forma de sortida de la mateixa.

  • L'ingrés inicial per a formar part dels socis serà de 5.000€. Per altra banda, cercarem diferents inversors per a finançar en la seva totalitat del projecte. 

  • L’individu que abandoni la cooperativa, té l’obligació d’avisar al consell rector, amb un mínim de 15 dies i un màxim d’un any. A més té dret a una devolució íntegra del capital abonat a l'ingrés dins la cooperativa. 

  • Drets dels membres:

  • Dret a participar en la presa de decisions: Els membres tenen dret a participar en les decisions de la cooperativa mitjançant l'assemblea general, on cada membre té un vot, independentment del nombre d'accions que posseeixi.

  • Dret a la informació: Els membres tenen dret a rebre informació clara i completa sobre els assumptes de la cooperativa, incloent-hi les seves operacions financeres i els resultats de les reunions.

  • Dret a les sobiranies econòmiques: Els membres tenen dret a participar en els resultats econòmics de la cooperativa, ja sigui mitjançant dividends o altres formes de retorn econòmic.

  • Dret a la formació i educació: Les cooperatives promouen l'educació continua dels seus membres per millorar la seva comprensió del funcionament de la cooperativa i dels principis cooperatius.

  • Dret a retirar-se de la cooperativa: Els membres tenen dret a retirar-se de la cooperativa segons les condicions establertes pels estatuts socials.

  • Deures dels membres:

  • Deure de participació: És responsabilitat dels membres participar activament en les decisions i activitats de la cooperativa.

  • Deure de cooperació: Els membres han de col·laborar amb altres membres i amb la cooperativa en general per assegurar el seu èxit i sostenibilitat.

  • Deure de compliment dels estatuts: És obligació dels membres complir amb els estatuts i regulacions de la cooperativa.

  • Deure de suport econòmic: Els membres han de contribuir econòmicament a la cooperativa mitjançant la compra d'accions o altres formes de capital social.

  • Deure d'educació: Els membres han de buscar la seva pròpia formació i educació per entendre millor el funcionament de la cooperativa i per contribuir al seu desenvolupament.

Capital social: Es determina la quantitat de capital que cada soci ha de subscriure i s'explica com es finança la cooperativa.

  • Dins l’empresa cada soci haurà d’abonar l'ingrés inicial (5.000€).

  • Compta amb 4 socis fundadors, una vegada conformada l’empresa haurà llocs buits per a la possible entrada de nous socis, aquests també haurà d’abonar la quantitat inicial. 

  • Els ingressos passius deriven d’empreses externes interessades en promocionar el seu producte i/o servei a la nostra plataforma. 

  • Els ingressos directes vendrien de la compra de la pròpia aplicació la qual estarà disponible a les plataformes de descarga “Google Play” i “App Store”.

Òrgans de govern: Es descriu l'estructura de govern de la cooperativa, com ara l'Assemblea General, el Consell Rector o altres comitès i s'explica com es prenen les decisions.

L'estructura de govern d'una cooperativa sol incloure diversos òrgans i comitès que s'encarreguen de la presa de decisions i la gestió de l'organització. Aquí tens una descripció general dels principals òrgans de govern d'una cooperativa:

Assemblea General: És l'òrgan suprem de decisió de la cooperativa i està constituïda per tots els socis. L'Assemblea General té la responsabilitat de prendre les decisions més importants, com ara l'aprovació dels estatuts, l'elecció del Consell Rector, l'aprovació dels pressupostos, i la distribució dels beneficis. Naturalment, cada soci té dret a participar i votar en les decisions preses en l'Assemblea General, i les decisions es prenen generalment per majoria de vots.

Consell Rector: És l'òrgan executiu que mitjançant l'elecció realitzen els socis en l'Assemblea General. El Consell Rector té el poder de prendre decisions quotidianes i gestionar l'organització en nom dels socis. Les seves funcions poden incloure la supervisió de les operacions, la planificació estratègica, la gestió financera, la contractació de personal i altres qüestions rellevants. La forma de presa de decisions en el Consell Rector sol dependre de l'estructura interna de la cooperativa i de les polítiques establertes als seus estatuts.

Comitès o altres òrgans: Depenent de la grandària i les necessitats de la cooperativa, es poden establir altres comitès o òrgans que tenen responsabilitats específiques. Aquests comitès poden estar dedicats a temes com finances, recursos humans, comercialització, control intern o altres àmbits importants per al funcionament de la cooperativa. Aquests comitès solen estar integrats per socis i es reuneixen regularment per avaluar situacions, prendre decisions i fer recomanacions al Consell Rector o a l'Assemblea General.

La presa de decisions en una cooperativa sol ser un procés democràtic i participatiu, amb la participació directa dels socis. S'exposen i debaten les qüestions importants en les reunions de l'Assemblea General i es realitzen votacions per arribar a acords. En el Consell Rector i els comitès, les decisions es prenen mitjançant la discussió i l'adopció de resolucions o acords en base a la majoria. És important que hi hagi transparència en la presa de decisions, i que totes les opcions i informacions rellevants siguin compartides amb els socis per tal que puguin prendre les seves decisions amb plenitud

Funcionament i gestió: S'explica com funcionen les reunions de socis, es detalla com es gestionen els recursos econòmics i com es prenen les decisions importants.

  • Es realitzarà una reunió cada trimestre per veure l’evolució de l’empresa i la direcció en la que tots els socis volem que vagi. Les decisions i la gestió econòmica seran votades pels socis/accionistes. 

Repartiment de beneficis i pèrdues: Es determina com es reparteixen els beneficis i com es cobreixen les pèrdues de l'activitat cooperativa.

  • Tan els beneficis com les pèrdues es repertiran de manera equitativa entre els socis. El 60% del benefici net es repartirà entre els socis. Un 20% de reinversió dins l’empresa. Un altra 10% per a imprevistos. 10% de pèrdues. 

Dissolució de la cooperativa: Si es dona el cas, s'estableixen les regles per dissoldre la cooperativa i com es reparteixen els actius restants entre els socis.

  • En cas d’haver portat prèviament un capital de manera altruista (donació) l’empresa i/o resta de socis no es farà càrrec de la devolució del capital social inicialment aportat. 

És important destacar que els estatuts d'una cooperativa poden variar d'una organització a una altra, i és recomanable assessorar-se de professionals legals o comptables per garantir la seva correcta elaboració i adaptació a les necessitats particulars de cada cooperativa.

  • Els tràmits burocràtics i la respectiva legislació d'una cooperativa seran derivats a una gestoria, per reduir errades i/o tasques als socis.  

CONTACT
bottom of page